HTML

Ez, amit én gondolok.

Hírekről, emberekről, életekről, vásárlásról, és még....

Friss topikok

Linkblog

Értékes lesz a panel, hamarosan. Nagyon.

2012.11.23. 09:10 wsx

Most lesznek csak értékesek a panelházak legfelső emeleti lakásaik, hogy mindenhol, és állítólag 2017-ig az összes távfűtéses, ill. nem távfűtéses, de egyedileg nem mérhető lakásban kötelezővé akarják tenni a költségmegosztók felszerelését. A költségmegosztó nem mérőeszköz. Nem mér semmit sem. Legfőképpen nem az elfogyasztott hőmennyiséget. Általában egy egyszerű elven működik. Ha a radiátor és helyiség levegője között egy bizonyos kelvin fokban való eltérést érzékel, akkor számol. Ez általában 4.5 kelvin fok szokott lenni. Hogy miért is lesznek értékesek azok a panellakások, amelyek az épület legtetején, vagy alatta, 1-2 emelettel vannak? Azért, mert a panel fűtési rendszer sajátosságának köszönhetően a legfelső emeleten fűtés csövek futnak körbe, amelyekre nem szerelnek költségmegosztót. A csövek önmagában is annyi meleget adnak le, hogy ha teljesen elzárják a radiátor szelepeiket, akkor is megfelelő lehet sokaknak a hőmérséklet, így gyakorlatilag elértük, hogy egyes kiváltságos helyzetű embereknek, nem kell, vagy legalábbis minimális fűtési költséget kell fizetni. Azért nem nullát, mert törvényileg szabályozva van, hogy hány százalékot kell légtérfogat szerint mindenképpen elszámolni, míg a többit a költségmegosztók szerinti érték alapján osztják majd szét. Akár hogy is van, egy gyakori 10 emeletes panelház 9, és 10. emeletén élők nagyon jól járnak, és akik teljesen minimális fűtési költségeket szeretnének fizetni, azok ezeket a költségmegosztóval szerelt lakásokat fogják keresni, és venni.

Van a dolognak árnyoldala is. Az alsóbb emeleteken, és legfőképp a földszinten, és első emeleten lakók sokkal többet fognak fizetni, mint a költségmegosztó előtti időben. Ők lesznek az igazi vesztesek, mert vagy megfagynak, vagy eladósodnak. Valamint a lakásuk értékét veszti, mert alapjában is kevés ember szeretne egy fölszintes lakást, de még inkább nem, egy olyat, ahol a fűtési költség egy magasabb, vagy felső emeleti lakáséhoz képest többszöröse, ugyan olyan hőmérséklet esetében. A meleg felfelé száll. Sose felejtsük el. Az alsóbb emeleten lévők, mind a felettük lévő lakásokat fűtik, és tesznek ezzel jót nekik.

 

A költségmegosztók károsultjainak létrejött egy oldal a Facebook-on is. Keressék a Költségmegosztó károsultak oldalt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thatsallthanks.blog.hu/api/trackback/id/tr584921100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása